A A A

Actief met je hond?

Bookmark and Share

Misschien denk je, ik wandel toch elke dag met mijn hond, is dat niet genoeg? Een flinke wandeling is zeker heel fijn voor een hond, maar af en toe iets anders tussen door maakt het spannender.

 

Jachttraining, apporteren

Werken

Net als mensen willen honden graag ‘werken’ ze zijn hier van vroeger uit ook voor gefokt, ze werden voor een bepaalde taak ingezet, b.v. om mee te helpen jagen. Nu gebeurt dat bijna niet meer en hebben de meeste honden eigenlijk geen werk meer te doen.
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven zoals de diverse hondensporten. Zo kun je met je hond samen leuk aan het werk. Meer informatie over de geschiedenis van de werkende honden kun je hier vinden.

 

 

Positief effect voor hond en baasje

Als je met je hond aan het werk gaat, zal de band tussen jou en je hond worden versterkt. Je hond denkt: “Jij bent leuk, want bij jou kan er iets leuks gebeuren!” Het is wel belangrijk, dat je afwisselt met de oefeningen, want als je steeds hetzelfde doet, wordt het natuurlijk ook weer gewoon.

Drukke honden kunnen rustiger worden als ze meer uitdaging krijgen. Probleemgedrag bij honden kan ontstaan, omdat ze geen of weinig uitdaging hebben. De uitdaging zal niet alleen fysiek moeten zijn, maar ook geestelijk. Als een hond moet nadenken is dit minstens zo inspannend als fysieke arbeid!

Heb je een onzekere hond, dan kan het oefenen en sporten voor meer zelfvertrouwen gaan zorgen. Je hond merkt dan dat hij meer kan en jij wordt er blij van, dus dat werkt positief.

Als je op een juiste en positieve manier met je hond oefent en sport, zal je ook meer controle over je hond krijgen.

En nog meer voordelen: wandelen wordt geen routine meer, maar een leuk uitje. Goed voor je conditie. Je kunt je ongegeneerd uitleven met je hond, want hij is je vriend!

 

 

Boekentips

Hart voor je hond | Jan Fennell
Teambuilding met je hond | Linda Tellington-Jones

 

DVDtip

Geniet meer...met een hond | Dogtime