A A A
 • Hond, bal en riem
  Hond, bal en riem
 • Wachten bij de riem
  Wachten bij de riem
 • Bal verstoppen
  Bal verstoppen
 • Zoek!
  Zoek!
 • Zou de bal hier liggen?
  Zou de bal hier liggen?
 • Bal terug brengen
  Bal terug brengen

Bal zoeken

Bookmark and Share

Neem een bal of speeltje mee. Verstop deze en laat je hond het zoeken en naar jou terug brengen. Afhankelijk van welke ervaring je hond al heeft met zoeken en apporteren, bouw je het langzaam op. Dus heeft je hond het nog nooit gedaan, ga dan eerst thuis oefenen met iets verstoppen en daarna in de tuin, en breidt het zo uit naar het veld of park.

 

Wat je ook je hond kunt leren is hem laten zitten bij z’n riem. Hij moet dan wachten tot dat jij weer terug bent. Dit is al een oefening op zich. Oefen dit ook apart en in (letterlijk!) kleine stapjes.

 

Voor deze oefening is het ook handig als je hond de bal of het speeltje aan jou afgeeft. Het is niet de bedoeling dat je hond met het speeltje ervan door gaat! Ruil het speeltje b.v. met een voertje. Meer hierover bij de oefening ‘Bal vast en los’

 

Geschiktheid

Alle honden

 

Niveau

Eenvoudig - moeilijk

 

Let op

Begeleid je hond goed als hij het nog nooit heeft gedaan. En maak het dan ook niet te moeilijk, maar bouw het rustig op en neem de tijd. Het blijven zitten op z’n plaats kan heel moeilijk zijn. Oefen eerst op rustige plekken, zodat je hond niet door andere honden of iets anders wordt afgeleid.
Oefen de gedeeltes apart, en koppel het daarna achter elkaar.