A A A

Veilig oefenen

Bookmark and Share

Pups, oudere honden en honden met een handicap kun je niet te veel belasten. Ook is de lichaamsbouw of het soort ras een beperking voor bepaalde activiteiten. Zo kan je een hond met een lange rug en lage pootjes, zoals b.v. een Teckel, beter niet laten springen. Een hond die een hele dunne vacht heeft kan beter in de winter geen duik nemen in het water. En zware en grote honden zoals b.v. een Duitse Dog kan je beter ook niet laten springen of ballen uit de lucht laten vangen, zowel de voor- als achterpoten worden hier teveel mee belast.

 

Bordje van honden uitlaatplek

Eten

Als je hond net heeft gegeten, laat hem dan zo’n twee uur met rust. Dit om een maagtorsie of maagkanteling (levensbedreigend!) te voorkomen.
Ook zal je hond minder gemotiveerd zijn om hard aan de slag te gaan als hij net z’n maag vol heeft. En geef je z’n eten na de activiteit, dan is dit toch een super beloning! Let wel op, dat je na een grote inspanning, b.v. een fietstocht, je hond pas eten geeft een uur tot anderhalf uur na de inspanning.

 

Loslopen

Laat je hond alleen loslopen waar het mag en veilig is. Een speelveld langs een drukke weg, is niet zo’n goed idee.

 

Ondergrond

Gladde en harde vloeren zoals b.v. laminaat, beton, asfalt en ijs, zijn niet geschikt om je hond heel hard over te laten rennen en behendigheidsoefeningen op te laten doen. Ze kunnen uitglijden en ‘te hard’ neerkomen na een sprong. De hond loopt dus een groot risico om zich te blesseren.

Als in de zomer het asfalt warm is denk dan ook aan je hond! Hij kan z’n poten bezeren en kleine hondjes kunnen snel oververhit raken, door de warmte van het asfalt, of verharde paden. Voel maar eens op een warme dag met je hand op de stoep!

 

Warmte

Ga met warm weer niet te intensief aan de slag. Ook een lang eind fietsen met je hond naast je lijkt lekker, maar voor je hond is dit echt veel te zwaar en hij kan oververhit raken. En zorg natuurlijk voor voldoende water.

Bepaalde rassen met een korte neus b.v. de Pekinees, Mopshond en Franse Bulldog kunnen sowieso slecht tegen de warmte.

 

Download hier een document van de Hondenbescherming hoe je rekening houdt met je hond bij warm weer.

 

Hond rent door het water | Foto HAH Jansman

Zwemmen

Foto HAH Jansman | Tekst Ineke van Herwijnen

Let op: niet elke hond kan zwemmen. Een hond mag nooit zo het water in gegooid worden!

Laat je hond alleen zwemmen in schoon water (vrij van algen, botulisme, etc). Vervuild water kan leiden tot maagdarmstoornissen, irritaties aan oog, oor en huid of ernstige ziekten. Verzeker je ervan dat zich geen scherpe voorwerpen in het water bevinden (glas, fietsen, stenen, paaltjes, etc). Pas ook op voor vislijnen en boten. Je hond moet altijd makkelijk het water in en uit kunnen. Steile oevers zijn uit den boze. Laat je hond niet springen.
Overleg met de dierenarts of vaker inenten tegen de ziekte van Weil verstandig is.
Verwijder altijd de halsband van je hond als hij te water gaat (zo kan de hond niet blijven haken) en voorkom dat je hond achter waterwild aan zwemt (uitputtingsrisico).

In de zee zwemmen
Wil je je hond in zee laten zwemmen, doe dit dan niet bij ruwe golven, bij muien of bij een aflandige stroming. Staan er waarschuwingsborden voor mensen? Laat de hond dan niet zwemmen. Voorkom dat de hond zeewater drinkt.

Gezonde honden kunnen in de winter zwemmen. De zwempartij mag niet langer dan 5 minuten duren en de hond moet daarna stevig in beweging blijven. Droog je hond ook goed af. Zodra er ijs op het water ligt mag de hond niet meer zwemmen.
Zorg ervoor dat de eerste zwemervaringen opgedaan worden in water van aangename temperatuur (boven de tien graden) op een warme, zonnige dag.

 

Mensen met hun honden in de sneeuw

Kou

Is het koud weer, hou je hond dan goed in beweging, zodat hij warm blijft. En droog hem zonodig goed af. De ene hond kan natuurlijk veel beter tegen de kou dan de andere. Let ook op de voetzooltjes. Als er pekel is gestrooid met de vorst, kan je voordat je gaat wandelen de zooltjes met Vaseline (Petroleum Jelly) of een speciale was die bij de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar is, insmeren. Let bij deze producten op, dat er als ingredient geen water is toegevoegd, anders bevriest ook dit tussen de pootjes. Maak de pootjes na de wandeling weer schoon.

 

Laat je hond niet op het ijs lopen. Hij kan niet inschatten dat hij kan uitglijden of door het ijs kan zakken. Als er sneeuw ligt, let er dan op dat er niet allemaal sneeuw klontjes tussen de tenen komen. Knip zonodig wat haartjes onder de pootjes weg waaraan de sneeuw blijft zitten.

Maar er zijn ook honden zoals de Siberian Husky’s en andere sledehonden rassen die zelfs blij zijn met de kou!

 

Objecten in de omgeving

Objecten die je tijdens de wandeling tegenkomt, en waarvan je denkt, hier kan ik wel iets leuks omheen bedenken, inspecteer deze eerst even of het wel veilig is. Zitten er b.v. geen scherpe randen of uitsteeksels aan? Waaraan je hond zich zou kunnen verwonden.
Met stokken apporteren vinden veel honden leuk, maar dit kan je beter niet doen. Het hout kan splinteren en daaraan kan je hond zich ernstig verwonden. Als je hond graag wil apporteren, gebruik hier dan een dummy, een bal of een ander geschikt speeltje voor.

 

Kleding

Als je met je hond gaat oefenen is het prettig om comfortabele kleding aan te hebben. Voor jezelf prettig, maar ook voor je hond. Als je hoge hakken aan hebt en je gaat op z’n poot staan, zal hij daar niet zo blij mee zijn. Van een wapperende jas of sjaal kan hij schrikken. Als je een tas bij je hebt en je geeft je hond een beloning kijk dan uit dat de tas, terwijl je bukt (bij kleine honden), niet tegen je hond aankomt. Onbedoeld wordt hij gecorrigeerd. Neem b.v. een rugzak of een gordel/ heup tas.